A Travellerspoint blog

Prive tempels

De boot van Sittwe naar Mrauk U (spreek uit: miauw-oe) vertrok in de vroege ochtend door een deken van mist. Het was de 'government ferry' die er 7 uur over zou gaan doen. Overal lagen/zaten mensen met zakken fruit en gedroogde vis uit Sittwe om zich heen. Boven was een rijtje krakkemikkige klapstoeltjes en ik als blanke werd daar automatisch naartoe gebracht. Toen de mist enigszins opgetrokken was, merkte Anthony, van Anthony en Christina die naast me zaten, op dat de mannen in de kano's vlak naast onze boot uit hun boot stapten en tot hun knieen in het water stonden. Voordat we over de vraag na hadden konden denken hoe onze grote boot dan in godsnaam bleef varen stonden we al stil. Toen we gingen vragen wat er aan de hand was werd ons op de normaalste toon in de wereld verteld dat we bij bijna hoog water land hadden geraakt. We moest dus bijna 6 uur wachten tot het water weer hoger kwam en we verder konden... Ik had me er al bij neergelegd toen ineens de sirene ging. Een andere boot werd voor hulp ingeschakeld. Ze probeerden serieus om met een touw onze boot van het land te trekken. Met behulp van twee mannen in kano's en veel stuntelende Birmezen zaten onze boten uiteindelijk aan elkaar. En bij de tweede poging, zonder moeite, gleed onze boot weer het water in... Na 10 uur in plaats van 7 uur kwamen we aan in Mrauk-U.

Mrauk-U was de hoofdstad van het oude koningkrijk Arakan van 1430 tot 1784. Het was een erg cosmopolitische stad, als handelskruispunt tussen India, China en Myanmar in. De vele koningen wilden steeds hogere tempels bouwen dan hun voorgangers, waardoor het er uiteindelijk ongeveer 700 zijn. Het verschil met 'het grotere en mooiere tempelcomplex' Bagan is dat er in Mrauk-U nog echt geleefd wordt. Het is geen attractiepark. De tempels worden omgeven door huisjes, herders en monniken. Er komen maar weinig toeristen, omdat het erg afgelegen is, zelfs voor Myanmar. Ik heb die dag zo'n 10 tempels van binnen bekeken en ik had ze alle 10 helemaal voor mezelf! Best een beetje spookachtig als dat betekent dat je in je eentje door een gang van 100 meter loopt met allemaal boeddha's aan de zijkant. Het was een geweldige dag met prachtig weer en weer veel te veel aandacht van de dorpelingen. De kinderen zeggen hier standaard 'bye bye' als je langs fietst en 'hello' als je voorbij bent. Het voelt heel raar om naar iedereen te zwaaien alsof ik een koningin ben, maar ik doe ze er blijkbaar zo'n plezier mee...

In de lonely planet staat: "Mrauk U is home to a couple over harmless English-speaking characters that will find you. Let them." 1 ervan is 'Mr Radio' het het kostte hem ongeveer 10 minuten om me te vinden. "I'm a vetegawian, I eat only tea coffee finished. I am English teacher, I give you my adress? You send me postcard?" 's Middags toen ik gefrustreerd door het dorpje heen reed na mijn vierde poging om de Kothaung Tempel te vinden kwam ik hem weer tegen. Hij nodigde me uit voor thee met cake en ik kon natuurlijk moeilijk weigeren. Hij vertelde me over zijn vele bijnamen, de talen die hij sprak en de opleidingen die hij had gevolgd. Hij had scheikunde en wiskunde gestudeerd en was een strenge Boeddhist. Om de tien zinnen zei hij: "I am vegetawian, eat only coffee, tea, finished". Ik: "And cake". Mr Radio, ondeugend lachend van oor tot oor: "Yes, cake, yes."

De tweede dag maakte ik een tripje naar een tempel waar de Boeddha ooit geweest zou zijn en het oude koninkrijk van Wethali, waar eigenlijk niets van over is. 's Middags begon het te regenen dus viel er niet veel meer te doen. Ik had eigenlijk wel zin in thee en misschien was... ah, daar was hij alweer. Hallo Mr Radio, zin in een kopje thee misschien? En weer zaten we ruim een uur te praten over van alles en nog wat. 's Avonds sprak ik af met een aantal Britten die ik van mijn hostel en de boot kende en dat was Mrauk-U.

Vanochtend ging de 'speedboat' terug en arriveerde na slechts 4,5 uur al in Sittwe. Een Duitse man vertelde me dat mijn bus van Taunggok naar Pyay (na een lange bootrit van Sittwe naar Taunggok) waarschijnlijk niet meer toegangkelijk was voor buitenlanders. Het leek me een erg groot risico om de boot te nemen en vervolgens ergens vast te komen zitten, dus besloot ik maar terug te vliegen naar Yangon. De laatste dagen bladerde ik steeds vaker naar het hoofdstuk "Zuidoost Myanmar" in mijn Lonely Planet en probeerde het tevergeefs in mijn route te stoppen. Maar aangezien ik in een land reis dat zich ontzettend laat leiden door bijgeloof en astrologie, bestloot ik dat dit een teken was dat ik eigenlijk naar het Zuidoosten moest gaan. Vanuit Yangon was het namelijk helemaal niet meer zo om. Zo gezegd zo gedaan. Ik ben nu weer terug in Yangon, met een busticket op zak voor Moulmein voor morgenochtend. De volgende blog zal gaan over idylische landschappen met limestone mountains, apen, de burma spoorlijn, meer prachtige bootreizen en voormalige hoofdsteden voor tempels.

Ik ben aan het proberen om foto's te uploaden, maar het gaat verschrikkelijk traag. Aangezien ik me nu begeef in het technologische mekka van het land, vrees ik het ergste voor de rest van mijn trip. Bedankt voor alle mails en berichten en sorry als ik soms niet kan antwoorden. Ook de reacties op de blog moet ik eerst 'goedkeuren', en dat wil ook niet altijd even snel lukken.

Liefs uit Yangon!

Boot_sittwe_mrauk_u.jpg
Boot_Sittw..Mrauk_U.jpg
Boot_wordt_gesleept.jpg
Boto_sittwe_mrauk_u_2.jpg
Mrauk_U.jpg
Mrauk_U_2.jpg
Mrauk_U_3.jpg
Mrauk_U_4.jpg
Mrauk_U_5.jpg
Mrauk_U_6.jpg
Footprint_..Mrauk_U.jpg
Prive_tempel_Mrauk_U.jpg
Tempel_bij_Mrauk_U.jpg
Me_and_mr_Radio.jpg
Boot_terug.._Sittwe.jpg
1Boot_terug.._Sittwe.jpg
Tempels_op.._sittwe.jpg

Posted by Sanne.A 03:11

Email this entryFacebookStumbleUpon

Table of contents

Comments

Ruben kijkt me met een schuin oog aan, het foute uur is afgelopen, Q is alleen nog wel steeds good for you. Je begrijpt hoe ik j eblog lees: Mr Radio klinkt beter, RandstadRail heeft minder vertraging.. Even voor dat stukje perspectief. VerZUCHTEND van jaloersigheid. Je weet wel, die waar de Russen zo'n mooie twist aan geven, de witte. Ik ben stinkend jaloers en gun het jou van harte. (Staat itt tot de zwarte = afgunst).
Trouwens: het lijkt er op dat wij twee koelkasten hebben, gaan we vast 1 volladen met lekkere biertjes voor tijdens die foto's waar ik halsreikend naar uitzie!

by Ella

Mrauk is miauw-oe. Natuurlijk.

by Ella

Wat een mooi verhaal en wat beleef je veel heerlijk. Ik geniet van je blog Sanne.
Liefs uit Limburg

by ineke

Wat een reis, pracht verhaal met de boot, het lijkt of de tijd daar 50 jaar is blijven stilstaan met figuren als Mr. Radio. Ik ben, eerlijk gezegd, best jalours op jou, maar al deze ervaringen draag je altijd met je mee en het is fijn dat wij hiervan mogen meegenieten. Keep traveling !!
Bill

by Bill Senden

Grap van de dag: Toy's Rus.

by Ella

Hoi Sanne,

Het is weer een heel avontuur waarin jij bijna de grootste attractie bent!? Nu Moulmein en dan? je hebt alweer heel wat km afgelegd. De kwantiteit aan tempels is al duizelingwekkend en op internet zie je ook dat het hele mooie zijn. Nu jouw foto's nog.

Veel plezier en take care!

Lies en Andrew

by Lies en Andrew

Comments on this blog entry are now closed to non-Travellerspoint members. You can still leave a comment if you are a member of Travellerspoint.

Enter your Travellerspoint login details below

( What's this? )

If you aren't a member of Travellerspoint yet, you can join for free.

Join Travellerspoint